SearchKunsthåndverk/duodji

På Sørstraumen skole skal vi bygge verksteder og ha utsalg for kunsthåndverk. Det skal veves, arbeides i skinn og sys tradisjonelle klær.

I boka «Vår folkedrakt» av Fors & Enoksen (1991) finnes et stort materiale om kofter og andre klær fra Loppa og Kvænangen. I boka beskrives også tilbereding av skinn, veving av grener og komagband samt farging, strikking og mye mer. I verkstedene skal det også arbeides i sølv, gull, horn, hvaltann og stein, og det vil være muligheter til å kjøpe produktene. Gjennom diverse kurser vil vi prøve å aktivisere de kreftene og den kunnskap som finnes blant folk i kommunen. Slik vil vi kunne videreutvikle gamle håndverkstradisjoner og kunsthåndverk. Denne aktiviteten kan i første omgang konsentreres rundt de eksisterende husflidslag og deres lokaler på Alteidet, Spildra og Sørstraumen. Gjennom arkeologiske og historiske kilder vet vi også en del om de horn-, bein- og metallsakene sjøsamene produserte og hva slags varer de handlet til seg (bl.a. Zachrisson 1984). Dette er kunnskap som vi her kan får praktisk nytte av og som i tillegg kan skape en forestilling om hverdagsliv og produksjon på 14, 15 og 1600-tallet.

Vi vil også forske i tradisjonell sjøsamisk mat, og på sikt kan det være aktuelt å bygge en egen kafé med servering av gamle retter.

Interiør fra gammen på SpildraFoto: Sven Erik Grydeland

[ Logg inn ]